De doelen en de vruchten van de Heilige Mis

 


 

Vorige week publiceerde het portaal Bitno.net een tekst van William Saunders met de titel: "Wat betekent het precies om een ​​mis te vieren met een specifieke intentie?" Deze titel werd aan de tekst gegeven door de redacteuren van Bitno.net, terwijl de oorspronkelijke titel van de tekst luidt: Wat betekent het wanneer er een H.Mis voor iemand wordt “opgedragen”?

Wij zullen niet met die tekst in discussie gaan, maar wij zullen duidelijk maken dat de bovenstaande vraag alleen precies beantwoord kan worden als we eerst de doelen van het heilige offer van de Mis begrijpen. En de makkelijkste manier om dit te begrijpen is om te kijken naar de doelen waarvoor de offers in het Oude Testament werden gebracht, want ze waren een archetype en profetie van het Offer van het Nieuwe Testament, de Heilige Mis.

 

Namelijk door het Offer van Jezus Christus aan het kruis, zoals paus heilige Leo de Grote zei, "heeft er een duidelijke overgang plaatsgevonden van de Wet naar het Evangelie, van de synagoge naar de Kerk, van vele offers naar één offer" ("a Lege ad Evangelium, a Synagoga ad Ecclesiam, a multis sacrificiis ad unam hostiam evidens facta est translatio" - Serm. 68, 3 - Migne PL 54, 374).

 

Of zoals de traditionele Romeinse liturgie zegt in het VII. Pinksterzondag in het stil gebed (secreta):

 

" Deus, qui legálium differéntiam hostiárum unius sacrifícii perfectione sanxísti: accipe sacrifícium a devótis tibi fámulis, et pari benedictióne, sicut múnera Abel, sanctífica; ut, quod sínguli obtulérunt ad maiestátis tuæ honórem, cunctis profíciat ad salútem. Per Dóminum nostrum Iesum Christum,…”

 

("God, die de verschillende offers van de Oude Wet in één volmaakt sacrificie hebt verenigd en geheiligd, aanvaard dit offer van de U toegewijde dienaren, en gelief het met gelijken zegen als de offergaven van Abel te heiligen, opdat hetgeen ieder van hen ter ere van uw majesteit heeft opgedragen, aan allen te zamen tot eeuwig heil strekke. Door onze Heer Jezus Christus...”)

 

Welke offers werden in de wet van Mozes voorgeschreven? Brandoffers, boetedoeningenoffers (voor zonden), verzoeningoffers...

 

H. Thomas van Aquino legt de betekenis ervan als volgt uit (Summa theologica, I-II, q. 102., a. 3., ad 10um):

 

"...inter omnia sacrificia holocaustum erat praecipuum, quia totum comburebatur in honorem Dei, et nihil ex eo comedebatur. Secundum vero locum in sanctitate tenebat hostia pro peccato, quae comedebatur solum in atrio a sacerdotibus, et in ipsa die sacrificii. Tertium vero gradum tenebant hostiae pacificae pro gratiarum actione, quae comedebantur ipso die, sed ubique in Ierusalem. Quartum vero locum tenebant hostiae pacificae ex voto, quarum carnes poterant etiam in crastino comedi. Et est ratio huius ordinis quia maxime obligatur homo Deo propter eius maiestatem, secundo, propter offensam commissam; tertio, propter beneficia iam suscepta; quarto, propter beneficia sperata."

 

("...onder alle offers was het brandoffer het voornaamste, omdat het geheel verbrand was ter ere van God, en er niets van werd gegeten. De tweede plaats in heiligheid werd ingenomen door het zondoffer, dat alleen door de priesters in de voorhof werd gegeten, en alleen op de dag zelf van het offer. De derde plaats werd ingenomen door de verzoeningsoffers voor dankzegging, die op dezelfde dag werden gegeten, maar overal in Jeruzalem. De vierde plaats werd ingenomen door de verzoeningsoffers van het verbond, waarvan het vlees ook de volgende dag kon worden gegeten. En de reden voor deze volgorde is dat de mens het meest verplicht [schuldig] is jegens God vanwege zijn majesteit; ten tweede vanwege de overtredingen die hij heeft begaan; ten derde vanwege de voordelen die hij al heeft ontvangen; ten vierde vanwege de voordelen waarop hij hoopt.")

 

De wet van Mozes kende dus een speciaal offer van aanbidding (een brandoffer dat Gods majesteit en de volledige afhankelijkheid van de mens van God erkende), een speciaal offer voor zonden, een speciaal offer van dankzegging, een offer van smeekbede... - In het Nieuwe Testament worden al deze doeleinden verenigd in één Offer.

 

De Heilige Mis is een offer van aanbidding, verzoening, dankzegging, smeekbede en genoegdoening voor de zonden.

 

De Kroatische theoloog Ivan Bujanović schreef eind 19e eeuw in zijn leerboek De Heilige Sacramenten volgens de Leer van de Katholieke Kerk (deel I, Zagreb, 1895, p. 453):

 

"Naarmate een bepaald doel steeds directer benadrukt moest worden, werd ook de naam van het offer steeds directer. Dienovereenkomstig waren er in het Oude Testament drie hoofdtypen offers:

1) het brandoffer (holocaustum) was een offer van aanbidding (sacrif. latreuticum);

2) het zondoffer (sacrif. pro peccato) was een zoenoffer (sacrif. expiationis sive sacrif. propitiatorium); en tenslotte

3) het vredeoffer (hostia pacifica) was een offer van lof en smeekbede (sacrif. eucharisticum et impetratorium)...

Als we kijken naar de Kerk, die het eucharistisch offer aanbiedt (door middel van haar dienaren), dan is het zeker dat God het offer van zijn bruid altijd aanvaardt als een offer van offerande, lofprijzing, verzoening en smeekbede."

 

Nadat we deze waarheden hebben begrepen, kunnen we spreken over de vruchten van het heilige offer van de Mis. Laten we ze kort opsommen in de woorden van Bujanović (De Heilige Sacramenten volgens de Leer van de Katholieke Kerk, p. 523):

 

"Uit alles wat we hierboven hebben uiteengezet, blijkt dat theologen terecht drie soorten vruchten in het Heilig Mysterie onderscheiden: de algemene, generalis, de speciale of middelste, specialis, medius of ministerialis, en de meest speciale, specialissimus. Want hoewel de namen zelf recenter zijn en door de scholastici zijn geïntroduceerd, is de materie zelf al lang bekend en erkend in de kerk, gegrondvest op en voortvloeiend uit de aard van het offer, dat wil zeggen uit de aard van de voldoening en het smeekgebed."

Laten we eens nader bekijken hoe Bujanović beschrijft elk van deze vruchten.

 

1) de algemene vrucht van de Heilige Mis (fructus generalis):

 

"De priester, als dienaar van de kerk, offert allereerst voor de universele Kerk. Daarom komt de Heilige Mis allereerst het algemeen welzijn van de Kerk ten goede, en vervolgens alle individuele leden, voor zover zij ook voor het algemeen welzijn werken. Het komt ook indirect ten goede aan ongelovigen en leden die van de Kerk gescheiden en weggerukt zijn, zodat ook zij haar leden kunnen worden. Deze vrucht van de Heilige Mis wordt genoemd: de algemene vrucht, fructus generalis."

 

2) speciaal fruit (fructus specialis):

 

"...uit de aard van het offer, evenals uit de aard van de voldoening en het smeekgebed, evenals uit een bepaalde leer van de apostolische traditie en de universele gewoonte van de Kerk, die worden bevestigd door liturgische boeken, volgt dat de Heilige Mis kan, en vaak om bepaalde redenen en onder bepaalde voorwaarden, moet worden aangeboden voor bepaalde personen en voor een bepaald doel. Deze vrucht wordt genoemd: speciale vrucht, fructus specialis. Sommige theologen denken inderdaad (vgl. Suarez l. c. disp. 79. sect. 9.), dat deze speciale vrucht zo gebonden en afhankelijk is van de wil van de priester, dat het niemand individueel ten goede zal komen, als de priester het niet voor iemand bedoelt, maar dat het in dat geval in de schatkamer van de kerk blijft - in thesauro ecclesiae. Daarom waarschuwen theologen dat de priester, naast de hoofdbedoeling waarmee hij de speciale vrucht voor een bepaalde persoon bedoelt, ook een tweede bedoeling heeft - intentionem secundam, zodat deze vrucht, als het niet ten goede kan komen aan de ene aan wie hij het met de hoofdbedoeling heeft bedoeld, een ander ten goede komt, of in ieder geval hemzelf (de priester). (v. Suarez l. c. disp. c. sect. 10. ad finem)."

 

3) de meest bijzondere vrucht (fructus specialissimus):

 

"Tenslotte is het zeker, en wie kan daaraan twijfelen, dat de Heilige Mis, als een zoenoffer en aalmoezenoffer, zowel ex opere operato de priester zelf ten goede komt, als hij maar ontvankelijk is voor genade. Deze vrucht wordt op scholen genoemd: de meest bijzondere, fructus specialissimus."

 

Het is belangrijk dat de priester deze waarheden goed kent en er rekening mee houdt bij het vieren van het heilige offer van de Mis. Daarom worden deze waarheden (naast de dogmatische theologie) ook besproken in de moraaltheologie, omdat de priester een morele plicht heeft om de H.Mis op de juiste manier op te dragen (offeren) aan God.

 

Laten we eens kijken hoe D. Prümmer O.P. over deze waarheden schrijft in zijn gids voor de moraaltheologie (Vademecum theologiae moralis, pp. 646-650).







Ik wil u eraan herinneren dat u Prümmers gids voor moraaltheologie (Latijn-Kroatisch) hier kunt downloaden: Vademecum theologiae moralis.















No comments:

Post a Comment